30-31 жовтня 2018 року в Івано-Франківську відбувся ІІ Синод єпископів Івано-Франківської Митрополії Української Греко-Католицької Церкви. В ньому взяли участь усі єпископи Івано-Франківської Митрополії: Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин, Єпарх Коломийський Владика Василій Івасюк та Єпарх Чернівецький Владика Йосафат Мощич. Головна тема стосувалася "Катехизації".

Публікуємо Рішення цього Синоду:

1. Взяти до уваги звіт про стан виконання рішень Синоду Єпископів Івано-Франківської Митрополії від 30-31 травня 2018 р. в м. Івано-Франківську та просити Єпархіальних Єпископів Митрополії і надалі наглядати за їх втіленням в життя.

2. Просити секретаріат Митрополичого Синоду висилати запитник Єпископам щодо стану виконання рішень Синоду в єпархіях Митрополії.

3. Взяти до уваги звіт робочої групи щодо напрацювання єдиної стратегії розвитку Івано-Франківської Митрополії УГКЦ на основі стратегії УГКЦ «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом» та поблагословити подальшу працю координаторів.

4. Взяти до уваги звіт щодо механізмів втілення в Івано-Франківській Архієпархії УГКЦ законодавчих актів Синоду Єпископів УГКЦ, який відбувся від 2 до 11 вересня 2018 року Божого в м. Львові-Брюховичах.

5. Взяти до уваги звіт щодо розвитку навчальних закладів Івано-Франківської Митрополії.

6. Взяти до уваги звіт щодо розвитку Митрополичої газети «Нова Зоря».

7. Для вдосконалення втілення рішень Синоду Єпископів УГКЦ 2013 року Божого щодо «Напрямків нової євангелізації в УГКЦ»:

а) систематично наголошувати духовенству та вірним парафій Митрополії на важливості і необхідності «Декади місійності» у нашій Церкві;

б) доручити головному редактору митрополичої газети «Нова Зоря» щорічно за два місяці до початку «Декади місійності» інформувати про неї в газеті, роз’яснюючи потребу даної справи, якою допомагаємо нашим братам і сестрам на місійних теренах;

в) доручити головному редактору митрополичої газети «Нова Зоря» започаткувати в ній рубрику щодо «Стратегії УГКЦ 2020», де публікувати по одній із її складових (Боже Слово, Катехизація, Місійний дух, Літургія, Молитва, Сопричастя-єдність, Служіння ближньому, Провід, Управління дарами) на прикладі життя парафій Митрополії.

8. Для вдосконалення втілення рішень Синоду Єпископів з 2018 року щодо катехитичного служіння в Івано-Франківській Митрополії:

а) просити Митрополита Івано-Франківського видати Пастирський лист до духовенства та вірних Митрополії про важливість катехитичного служіння в єпархіях Митрополії;

б) просити Єпархіальних Єпископів Митрополії видати декрети, які зобов’язували б принаймні 10 % парафіяльного бюджету спрямовати на катехитичне служіння у парафії;

в) доручити катехитичним комісіям єпархій Митрополії у співпраці з катехитично-педагогічним факультетом Івано-Франківської Академії св. Івана Золотоустого напрацювати курси постійної формації катехитів та провідників біблійних груп;

г) рекомендувати парохам єпархій Митрополії направляти відповідних осіб на курси постійної формації для катехитів та провідників біблійних груп на катехитично-педагогічному факультеті Івано-Франківської Академії св. Івана Золотоустого.

9. Просити Єпископів Митрополії видати шематизми, зокрема в кожній Єпархії, які стануть джерелом для видання шематизму Митрополії.

10. Наступний Синод Єпископів Івано-Франківської Митрополії Української Греко-Католицької Церкви провести 11 липня 2019 року Божого в м. Івано-Франківську.

11. Головною темою наступного Синоду визначити: стан виконання рішень Митрополичого Синоду 30-31 жовтня 2018 року.

12. Відповідальні за головну тему Секретаріат Синоду.

Митрополит Володимир Війтишин,
Голова Синоду

монс. д-р Ярослав Карп’як,
Секретар

Джерело: Івано-Франківська Архієпархія УГКЦ

Вгору