30 вересня завершилася XXIII Міжнародна проща вервиці, яка відбувалася в обителі Отців Василіян, що в селі Погоня.

З цієї нагоди була відслужена Архієрейська Божественна Літургія, яку очолив глава УГКЦ, Блаженніший Святослав Шевчук. Співслужили Блаженнішому Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський, Володимир Війтишин, владика Василь Тучапець, екзарх Харківський, владика Ніл Лущак, єпископ-помічник Мукачівської єпархії та отці-василіяни та духовенство з різних куточків України.

БІЛЬШЕ ФОТО ТУТ

У своєму архипастирському слові блаженніший Святослав зазначив:

 «Хрест Христовий є символ особливої надії. Ісусова смерть на хресті є символом нашого спасіння. Все змінилося в один день смерті нашого Спасителя. Сьогодні євангелист Марко дає нам три правила як бути християнином. Коли хто хоче йти за мною, хай зречеться себе самого, візьме на себе хрест свій та йде слідом за мною. Що означає зректися себе, що має на увазі Ісус? Відповідь є наступною – Не боятися бути християнином. Не можна бути християнином лише частково, декілька разів на день, кілька днів на тиждень. Бути християнином означає усе своє життя, усі свої мрії віддати Богові. Бути християнином – означає дозволити, щоб сила Божа пронизала мене цілковито.... Найбільшою проблемою нашої Церкви є те, що ми часто своїми устами ставимо Бога, але живемо так ніби Бог не існує. Ми не можемо назвати себе учнем Христовим, а відноситися до своєї жінки, чоловіка, дитини по-поганськи. Взяти на себе свій хрест означає стати учасником таїнства страстей, смерті і воскресіння Христа. Це означає відчути: те що сталося з Христом, те стається зі мною, сьогодні я страждаю разом з Ним. Стати причасником Христового хреста – ось що означає взяти на себе свій хрест. Той, хто сьогодні ішов до цього святого місця добре знає, що неможливо йти на одній нозі, частинкою свого тіла. Так само і Христос хоче, щоб ми залишили все і йшли за Ним. Дорога за Христом – це дорога Воскресіння, дорога вічного життя.»

Також блаженніший висловив слова подяки усім тим, хто прибув на цю Прощу вервиці, зазначивши, що розважаючи над таїнствами вервиці ми розважаємо над життям Христа і над своїм життям. «Я сьогодні дякую батькам, які моляться разом з своїми дітьми і вчать їх молитви на вервиці...». Також блаженніший Святослав попросив усіх вірних молитися за святішого отця Франциска, який проголосив місяць жовтень, місяцем молитви на вервиці.

Після Святої Літургії з словами подяки звернулися владика Володимир та ієромонах Никодим Гуралюк. Після цього всі паломники отримали пастирське благословення від блаженнішого Святослава та заспівали молитву за Україну «Боже великий єдиний».

стаття: Олексій Нарепеха
фото: Роман Везучий

Інформаційний центр ІФДС

Go to top