Ввечері в Архікатедральному Соборі Воскресіння Христового продовжились богослужіння Страсного Четверга молитвою Утрені страстей, під час якої дванадцять священнослужителів читали уривки з Євангелій, які розповідають про останні моменти з життя Спасителя, Його розп'яття та поховання. Очолилив спільну молитву Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Кир Володимир Війтишин. 

Утреня Cтрастей богослужіння, яке служиться тільки один раз у році. Дванадцять Євангелій складені по текстах чотирьох євангелістів. У проміжках між читаннями семінарій хор «Благовіст» співав, за уставом, 15 антифонів, які доповнюють і пояснюють перебіг євангельських подій.

Церква постійно закликає вірних пережити разом з Христом події тих страшних годин, коли Спаситель молився Своєму Отцеві до кривавого поту і не був почутий, тобто не отримав того, що хотілося Йому як людині - уникнути страждання. Молитву Свою Він завершив висловленням повної відданості волі Отця: «Але не як Я хочу, а як Ти».

Знову слухаючи слова Євангелія, віруючі стають ніби співучасниками подій, описаних в них. Страждання Господа переживаються і стають частиною особистого духовного досвіду. Саме в співпереживанні Христу є сенс антифонів цієї служби.

За матеріалами Прес-служби Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

01.jpg 02.jpg 03.jpg

04.jpg 05.jpg 06.jpg

07.jpg 08.jpg 09.jpg

10.jpg 11.jpg 13.jpg

14.jpg