×

Попередження

JFolder::files: шлях не є текою. Шлях: [ROOT]/images/stories/28.10.17_03
×

Повідомлення

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder:

27-28 жовтня в Івано-Франківській Духовній Семінарії імені свщмч. Йосафата відбулась ІV Міжсемінарійна науково-практична конференція на тему: «Отець Єремія Ломницький та шлях до святості Станіславівських новомучеників».

Конференцію організовували отці-нвстоятелі ІФДС спільно з науковим відділом та відділом зовнішніх зв'язків. 

Розпочався захід 27 жовтня Архієрейською Божественною Літургією, яку очолив Преосвященний Владика Йосафат (Мощич) у співслужінні з настоятелями семінарії та гостями. Усі спільно молились за особливу Божу благодать для проведення цієї наукової конференції. Серед запрошених варто відзначити  особливих  гостей – Сестер Служебниць НДМ разом з  Генеральною настоятелькою згромадження - с. Софією Лебедович. Для сестер постать о. Єремії є особливо пошанованою, адже він як співзасновних згромадження багато спричинився до його розбудови та поширення.

Під час Літургії Владика уділив дияконські свячення випускнику ІФДС, який бажає служити для українців у Казахстані. Владика побажав нововисвяченому диякону щасливого служіння на місійних теренах далекого Середньої Азії. «Цей брат хоче стати хлібом для тих, хто цього потребує, в далекому Казахстані,» - сказав до новопоставленого диякона святитель.

Після спільної молитви почалась наукова частина конференції. Головний модератор конференції, віце-ректор ІФДС о. д-р Андрій Чорненко запросив до слова ректора ІФДС, прот. Олеся Будзяка. отець Олесь радо привітав гостей та наголосив, що отець Єремія Ломницький завжди буде прикладом для кожного з нас. Далі до гостей звернулась Генеральна Настоятелька Сестер НДМ, с. Софія Лебедович, яка зазначила: « Для мене це велика честь бути тут. Отець Єремія Ломницький – наш батько. Він має дуже великі заслуги перед народом».

Від імені міського голови Івано-Франківська звернувся заступник п. Олександр Левицький. Пан Олександр подякував за теплий прийом та відзначив важливість існування такого величного закладу духовного типу, як семінарія. Далі від імені ректора Прикарпатського Національного Університету імені Василя Стефаника звернувся п. Олег Білоус, викладач, кандидат політичних наук. Пан Олег зазначив, що ІФДС та ПНУ дуже добре співпрацюють уже довгий період часу. Багато викладачів мають лекції і у Богословському Університеті. 

Після урочистостей і вітальних слів розпочалось пленарне засідання, на якому з доповідями виспули викладачі Івано-Франківського Богословського Університету та інші запрошені гості. Після загальної дискусії для гостей була організована екскурсія Івано-Франківськом.На такій позитивній ноті й завершивя перший день конференції.

Другий день розпочався у семінарійному храмі з утрені та Божественної Літургії, яку очолив віце-ректор ІФДС, о. д-р Андрій Чорненко. На цей день було заплановано другу частину конференції – обговорення в групах.  Для проведення секційних засідань були сформувані три секції. Робота у секціях відбувалася наступним чином: спочатку доповідачі висвітлювали опрацьовану тему, а згодом під керівництвом модератора групи відбувалося загальне обговорення. 

Плідна праця в групах вилилась у цікаву дискусію після секційних засідань, де модератори, представляючи групові напрацювання, систематизували напрацювання. Ці напрацювання по-новому розкрили постать о. Єремії Ломницького, а також краще описали часи у яких жив і творив великий ісповідник.

На завершення о. д-р. Андрій Чорненко звернувся до всіх учасників та подякував за спільну молитву та наукову працю. Принагідно модератор згадав про наступну, тобто V міжсемінарійну наукову конференцію, яка повинна відбутись у 2018 р. в Тернопільській Вищій Духовній Семінарії ім. Патріарха Йосифа Сліпого.

Найближчим часом у ІФДС планується публікація матеріалів конференції для того, щоб кожен бажаючий міг почерпнути з цих наукових напрацювань.

Інформаційний центр ІФДС

{gallery}28.10.17_03{/gallery}

 

 

Вгору