×

Попередження

JFolder::files: шлях не є текою. Шлях: [ROOT]/images/stories/16.09.17_01
×

Повідомлення

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder:

Представники ІФДС на чолі з віце-ректором о.Андрієм Чорненком взяли участь у міжнародній конференції "Чин святого василія великого: історія, сьогодення, перспективи", яка присвячена 400-ньому ювілею Василіянського Чину Святого Йосафата.

Архиєрейську Божественну Літургію у соборі св. Юра в Львові на початок конференції очолив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук із владикою Іринеєм Біликом, каноніком Папської базиліки «Santa Maria Maggiore» та владикою Василієм Тучапцем, екзархом Харківським. У Літургії взяли участь також Протоархимандрит Василіянського чину св. Йосафата о. Генезій Віомар, ЧСВ, Протоігумени з різних країн, ієромонахи та ченці василіяни, священослужителі та доповідачі й учасники конференції.

У своїй гомілії Блаженніший Святослав зазначив: «Сьогодні Господь запрошує наш поглянути глибше в буття Церкви». Торкаючись сьогоднішнього Євангелія, Блаженніший Святослав підкреслив: «Рік, який Ісус благовістив є початком Божого змилування і милосердя». Далі проповідник зосередився на розумінні походженні початку і творіння. «Сьогодні Христова Церква звертає нашу увагу насамперед на Бога-Творця, який дає початок всьому створінню. Сучасна людина гадає, що вона є Богом-Творцем, від якої залежить все: небо і земля, сучасне і майбутнє. Людина вважає себе началом власних дій і історії всього світу. Тоді цей початок, цей рік якого вона є началом, часто є темним, сумним. У ньому бракує надії, а часто і мети. Початок, який сьогодні нам відкриває наш Спаситель, лежить у Ньому. Цей рік, який Він благовістує, є часом Божого милосердя, Божого змилування, не так людської, як Божої дії в історії людини і всього світу».

Що стосується сьогоднішньої конференції Глава УГКЦ вказав, що вона має на меті пізнати глибше історію Церкви і Чину св. Василія Великого, адже «історія Василіянського чину нерозривно пов’язана з історією Київських унійних митрополитів». Блаженніший Святослав побажав, щоб через міжнародну наукову конференцію, присвячену Ювілею ЧСВВ всі присутні стали добрими учнями вчительки історії. На завершення Літургії Генеральний настоятель о. Генезій Віомар, ЧСВВ подякував Блаженнішому Святославу за його присутність та молитву. Завершилось Богослужіння молитвою за Україну "Боже великий, єдиний".

Під час урочистого відкриття організаційний модератор конференції о. Корнилій Яремак, ЧСВВ побажав, щоб ця конференція стала нагодою для подальших досліджень та активізації праці у Василіянському Чині в житті суспільства і Церкви.

Опісля з словами привітаннями звернувся Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук. У своєму виступі він заакцентував на події 400-літньої давності у житті Василіянського чину та звернув увагу на глобальний вимір Української Греко-Католицької Церкви, адже «УГКЦ не є церквою Галичини». Говорячи про вклад митрополита Йосифа Велямина Рутського у реформі чернецтва Блаженніший Святослав наголосив: «Не можна говорити про оновлення Церкви без оновлення монашества». Назва «василіяни у світі, знані і незнані». Розповідаючи про потребу пізнання глибших корінь Церкви на прикладі історії ЧСВВ Глава УГКЦ розповів про започаткування разом з ченцями василіянами та викладачами й науковцями Українського католицького університету нових пошуків Київської традиції. «Ми не можемо говорити про історію Київської Унійної Церкви без започаткування дослідження київського чернецтва». Доповідач відзначив промотора «Дослідження джерел Київського християнства» п. Ігора Скочиляса. На завершення Блаженніший Святослав подякував доповідачам й учасникам конференції, промовивши: «бажаю вам глибокого пережиття і віднайдення коріння нашої власної тотожності».

З вітальним словом до присутніх звернувся голова Львівської обласної адміністрації п. Олег Синютка, який зазначив про відповідальність перед дослідженням історії та закликав словами праведного митрополита Андрея Шептицького: «Не потоком шумних і галасливих фраз, а тихою, невтомною працею любіть Україну».

Далі модератор секції о. Корнилій Яремак, ЧСВВ зачитав лист-привітання від Голови Верховної Ради України п. Андрія Парубія, який підкреслив вклад ченців у духовність та національну самобутність українського народу. Крім того, високопосадовець побажав ченцям василіянам успіхів та наснаги, навчаючись у своїх попередників.

Ще перед конференцією надійшла телеграма-вітання від міністра культури України п. Євгена Нищука, який підкреслив діяльність ченців василіян у справі утвердження духовності на благо українського народу.

Зі словами вітання до присутніх звернувся Протоархимандрит (генеральний настоятель) Василіянського Чину св. Йосафата о. Генезій Віомар, ЧСВВ. Говорячи про реформу монашества митрополитом Йосифом Велямином Рутським, він наголосив на його бажання оновити запал чернечого духу Київської митрополії. Розповідаючи про головні етапи Чину о. Генезій вказав на момент, коли у складних умовах перед ченцями стояло питання «бути чи не бути». Але василіяни вистояли завдяки підтримці Апостольської Столиці та капітул, що були наче соборчиками Унійної Церкви. І вже у ХVІІІ ст. нараховувалося 200 монастирів і близько 1000 ченців аж до першого поділу Польщі. За 400 років до Василіянського Чину упродовж історії належало близько 8000 ченців.

Далі отець Протоархимандрит зосередився на діяльності ченців та викликах, які стоять перед Чином. Зокрема, йшлося про виклик до глибокого й багатогранного інтелектуального вишколу та потреби дати відповіді на сучасні проблеми, виходячи до людей, проповідуючи їм Христову благовість. На завершення о. Генезій висловив заклик до навернення й повернення до первісного задуму натхнення св. Василія, щоб у час святкування 400-літнього ювілею відкритися на майбутнє.

Джерело: Василіянський чин Святого Йосафата

{gallery}16.09.17_01{/gallery}

Вгору