altСьогодні, 15 квітня, у семінарійному храмі відбулась конференція, яку очолив почесний учасник Руху «Твереза Україна», координатор тверезницького руху у Черкаській області, автор циклу тверезницьких радіопередач на черкаському радіо, Юрій Григорович.

У своєму вступному слові пан Юрій пояснив значення слова “собріологія” і сказав, що воно походить від латинського Sobriology та вживається на означення науки про тверезість, природний та творчий стан людини, сім’ї та суспільства в цілому, яке вільне від запрограмованої інтоксикації наркотичними речовинами в будь-якій мірі. І це не тільки свобода від алкоголю та інших наркотиків. Це ще й збереження чистоти серця, чистоти розуму від поганих помислів, свобода від стереотипів про необхідність алкоголю, тютюну чи інших наркотиків в нашому житті.

Репрезентуючи реалії святкування знакових подій, пан Юрій апелював до нашої совісті, і кожного запросив зізнатися в собі, чи не обходились застілля в наших сім’ях, родинах без пляшки оковитої чи подібних їй? Нажаль, ні. Тож, левову частку впливу на формування нашого з вами мислення, на кшталт: “На свята трішки можна”, мали саме найближчі нам люди.

Опісля собролог пояснив правдиву семантику таких слів як “алкоголь”, “алкогольна залежність”, “чарка” та сягнув до історичного контексту їхнього виникнення. Шкода, але саме зараз на означення цих слів вживаються фіктивні відповідники, бо це насправді “отрута”, “одурманення” і “ритуальний посуд для автодеструкції” (самознищення).

Згодом Юрій Григорович озвучив стадії алкогольної залежності та притаманні їй ознаки. Опісля подав чіткі рекомендації щодо усунення попередньо згадуваного детермінанту та запропонував антипод – здоровий, християнський спосіб життя.

Насамкінець, побажав братам-семінаристам, аби вони не були формалістами, а жили таким святим життям, як і навчають інших.

бр. Іван Кіселюк,
семінарист V-го курсу

Вгору