Процедуру обрання нового Глави УГКЦ, у разі, якщо Престол Верховного Архиєпископа стає вакантним, пояснює священик-каноніст УГКЦ Ростислав Бубняк.

Слід зазначити, що престол Верховного Архиєпископа стає вакантним у випадках, коли чинний Глава Церкви зрікається престолу або у разі його смерті. Тоді до часу обрання нового Глави призначається Адміністратор Церкви. Ним може стати єпископ, який є найстаршим за єпископським свяченням серед єпископів Патріаршої курії або серед членів Постійного Синоду Церкви.

За умови вакантності престолу в повноваження Адміністратора входить повідомити Рим, що Престол є вакантним і скликати надзвичайний повний Синод Церкви для обрання Глави Церкви. Саме Адміністратор повідомляє усіх владик Церкви про місце і час проведення надзвичайного Синоду.

Канон 65 Церковного права говорить, що Синод має відбутися впродовж 1 місяця, однак Партикулярне право дозволяє розширити цей термін до 2 місяців.

Згідно з процедурою, після обрання кандидатури Верховного архиєпископа Синод синодальним листом повідомляє Папу про проведення виборів і обрання нового Верховного Архиєпископа Церкви. Новобраний Верховний Архиєпископ повинен власноручно підписати лист і просити у Римського Архиєрея затвердження обрання. Доки Папа Римський не дасть схвальної відповіді, новообраний Верховний Архиєпископ не приступає до свої повноважень. Лише тільки після затвердження Ватиканом, новообраний Глава Церкви перед Синодом складає Визнання віри і дає обітницю ревно виконувати свій уряд. Після цього Синод єпископів офіційно проголошує його новим Верховним архиєпископом Церкви і призначає дату інтронізації – возведення на престол.

Главою Церкви може стати навіть мирянин. Для дійсності свячення потрібно бути особою чоловічої статі і хрещеним. Однак після обрання мирянину необхідно отримати єпископські свячення.

Щодо вікових рамок, то у Римо-Католицькій Церкві єпископи, які досягли 80-річног віку, повинні написати заяву про зречення від уряду. В УГКЦ таких вікових обмежень немає. У 75-річному віці в УГКЦ єпископи мають право просити про зречення, але цього не вимагається.

За матеріалами: РІСУ та www.credo-ua.org

Вгору