Релятивізм є «одним з найгостріших викликів, що стоять сьогодні перед Церквою та її інституціями», - сказав Папа до учасників засідання Конгрегації Католицького виховання.

«Створюється таке враження, що виховна праця стає щоразу важчою, оскільки в культурі, яка дуже часто робить релятивізм своїм кредо, починає бракувати світла правди, а говорити про правду взагалі вважається небезпечним, чим прищеплюється сумнів щодо основних життєвих цінностей, як особистих , так і спільнотних»- сказав Папа. Він пригадав також, що «виховання є актом любові» і практикою «інтелектуальної любові», яка вимагає відповідальності, віддання, витривалості в житті.

Бенедикт XVI говорив також про духовну семінарію, де доводиться сполучати «свого роду віддаленість, пустиню, оскільки Господь промовляє до серця голосом, який чути тоді, коли панує тиша», із спільнотним виміром, який передчуває «сакральне братерство».

Бенедикт XVI висловив зацікавлення документом на тему «Інтернет та семінарійна формація», який підготувала Конгрегація Католицького виховання. Папа підкреслив, що мережа є знаряддям, яке може служити майбутнім священикам в євангелізації, місійній діяльності , катехизації і виховній роботі.

Святіший Отець підкреслив, що все, про що він говорить, стосується також католицьких шкіл, бо всюди вимагається відвага проголошення «високої» вартості виховання, «щоб формувати особи солідні, які вміють співпрацювати з іншими і надавати сенсу власному життю». «Сьогодні говориться про міжкультурне виховання, яке є предметом студій також і вашої конгрегації. На цьому полі вимагається мужня та інноваційна відвага, яка вмітиме поєднати ясну свідомість власної ідентичності з відкритістю на інших»,- сказав Папа, додаючи, що важливу роль може відіграти також навчання релігії в школі, яка «спричиняється не тільки до інтегрального розвитку учня, але також до пізнання іншого, до взаємної поваги і розуміння».

За матеріалами: Католицький Оглядач та www.credo-ua.org

Вгору