«Бенедикт XVI зробив суворе зауваження сучасному екуменічному рухові, який відмовляється від складніших цілей, а зосереджується лише на униканні напружень та на ввічливому визнанні існуючих між нами відмінностей», – зауважив речник Ватикану о. Федеріко Ломбарді.

У своєму щотижневому фейлетоні італійський єзуїт пригадав гомілію Папи на закінчення Тижня молитов про єдність християн. «Стремління до повернення єдності християн не може обмежитися лише визнаванням взаємних різниць та мирним співіснуванням», – сказав тоді Бенедикт XVI.

«Можливо, на користь саме таких форм екуменізму промовляють здоровий глузд та реалізм. Однак, вони далекі від справжнього прагнення єдності», – зазначив о. Ломбарді. «Єдність – це дещо інше», – додав він.

«Як сказав Папа, «ми прагнемо тієї єдності, про яку молився Христос і яка з природи проявляється у сопричасті віри, Таїнств та служіння». Перед лицем «спокуси піддавання та песимізму» Бенедикт XVI закликає нас, щоб ми оживили в собі «довіру до сили Святого Духа» та «старанно продовжували дорогу до єдності», – зазначив речник Ватикану.

«Святий Павло впав з коня, коли зустрів Ісуса, і його життя повністю змінилося. А чого від нас очікує Христос? Точно не того, щоб ми стояли на місці. Бо тоді наша екуменічна зустріч перетвориться просто на гарну п’єсу. І замість того, щоб бути закваскою майбутнього, вірогідним знаком присутності Божого Духа, вона залишиться тільки відголосом поділів минулого», – підкреслив о. Ломбарді.

За матеріалами: KAI та www.credo-ua.org

Вгору