З нагоди двадцятої річниці виходу Української Греко-Католицької Церкви з підпілля, Братство святого священномученика Йосафата, архиєпископа Полоцького, організувало ряд заходів, присвячених цій події. Минулого тижня в конференц-залі Івано-Франківської Духовної Семінарії було проведено перегляд документальних фільмів на цю тематику, а 15 грудня група семінаристів – учасників Братства – відвідали музей пам’яті ісповідника віри Преосвященнішого владики Софрона (Дмитерка), що знаходиться у монастирі Христа-Чоловіколюбця Служебниць Непорочної Діви Марії (м. Івано-Франківськ), де владика провів останні роки свого життя. Настоятелька монастиря мати Любов (Старжинська) гостинно прийняла братів у своїй обителі. Разом із сестрою Надією (Старжинською) вона провела невеличку екскурсію в музеї, розповідаючи про цікаві події із життя Преосвященнішого, які стались у часи підпілля та в часі його управління Івано-Франківською єпархією. Експонатами музею є особисті речі єпископа-ісповідника. Всі вони розміщені в тій кімнаті, де проживав владика. За словами сестер, таких речей було б набагато більше, якби владика Софрон за свого архипастирського життя не дарував їх різним людям. Сестра Надія розповіла цікавий факт такої щедрості Преосвященнішого: коли одного разу владика Софрон відвідав Духовну Семінарію, то подарував одному семінаристові свій єпископській перстень. При організації та відкритті музею сестри бажали віднайти цей перстень, однак їхні великі старання не дали жодного результату.

Цікаво було також слухати про останні дні життя владики-ісповідника, про його мужність у перенесенні терпінь, яких йому завдавала хвороба (Преосвященніший мав хворобу Паркінсона). Також сестри засвідчили багато чудесних випадків зі свого щоденного життя, які траплялися за посередництвом молитов покійного владики.

Брати-семінаристи залишилися дуже задоволеними відвідинами музею пам’яті владики Софрона (Дмитерка) і щиро дякували сестрам монастиря Христа-Чоловіколюбця СНДМ. Такого роду заходи сприяють збереженню пам’яті про нелегкі часи підпілля нашої Церкви та про величні постаті мучеників та ісповідників віри в її історії.

Михайло Вацеба,
голова Братства
св. свящмуч. Йосафата,
архиєп. Полоцького

Вгору