alt4 травня, з благословення ректора Івано-Франківської Духовної Семінарії ім. свщмч. Йосафата прот. Олександра Левицького, було зреалізовано черговий пункт плану діяльності Братства свщмч. Йосафата, а саме – поїздку до Дем’янового Лазу, з метою вшанувати пам’ять невинно закатованих там жертв політичних репресій комуністичної влади у 1941 році.

Наприкінці червня 1941 р., під час відступу військ Червоної армії, урочище Дем’янів Лаз, поблизу нинішнього Івано-Франківська, стало місцем масового знищення органами НКВС в’язнів тюрем міста. В повоєнні роки сам факт розстрілу та місце поховання ретельно приховувався. У вересні-жовтні 1989 року представники осередку «Меморіал», що діяв при товаристві «РУХ», проводили в Дем’яновому Лазі розкопки поховань жертв комуністичного терору. Того ж року завдяки ініціативі громадськості міста було проведено ексгумацію жертв комуністичного режиму та їх перепоховання. На місці розстрілу було утворено меморіальний комплекс «Дем’янів Лаз». Ця подія була однієї з визначних у процесі розкриття злочинів комуністичного режиму.

Прибувши в пункт призначення, о. Юрій Павлюк, духівник Братства, під спів семінаристів, відправив панахиду за душі тих людей, які тут поховані. Після цього, брат Ігор Стус, голова Братства, виступив з короткою промовою, в якій розповів про розкопки, що в цьому місці проводились 1989 року. Відтак, брати-семінаристи заспівали кілька патріотичних пісень, а опісля відвідали місцевий музей жертв комуністичних репресій, де для них провели екскурсію, в ході якої екскурсовод вичерпно розповів про ці трагічні події 1941 року, а також про розкопки та перепоховання цих людей тут, у Дем’яному Лазі. Висловлюємо йому щиру подяку, а також всім працівникам цього меморіалу, за те, що вони всім відвідувачам розкривають об’єктивну правду про ці страшні і трагічні сторінки нашої історії.

Ростислав Гадада,
Інформаційний центр ІФДС  

 

Вгору