Нещодавно набули чинності нові редакції двох законів соціального спрямування, в який вперше певна роль відведена релігійним організаціям.

Оновлення зазнав Закони України «Про запобігання захворюванню на синдром набутого імунодефіциту (СНІД) та соціальний захист населення» № 1972-XII від 12.12.1991 р., повідомляє Інститут релігійної свободи.

Нова редакція Закону містить низку нових положень у переліку державних гарантії у сфері протидії поширенню хвороб, зумовлених ВІЛ.

Згідно п. 9 статті 4 Закону держава гарантує забезпечення інформаційно-роз'яснювальної та реабілітаційної роботи серед осіб, які вживають наркотики та психотропні речовини ін'єкційним способом, з метою протидії поширенню ВІЛ-інфекції.

До цієї роботи будуть залучатись представники громадських, благодійних та релігійних організацій.

Пункт 18 цієї статті передбачає також участь різних організацій, в тому числі і релігійних, в інформаційній роботі щодо протидії поширенню ВІЛ-інфекції, у наданні благодійної допомоги, медичних і соціальних послуг, спрямованих на забезпечення лікування та профілактики ВІЛ-інфекції, догляду, підтримки та соціального захисту людей, які живуть з ВІЛ.

Здійснювати ці заходи передбачається на основі забезпечення доступу зазначених організацій на конкурсних засадах до участі у виконанні державного замовлення, спрямованого на надання медичних і соціальних послуг представникам групи підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ та людям, які живуть з ВІЛ.

Нова редакція Закону України «Про запобігання захворюванню на синдром набутого імунодефіциту (СНІД) та соціальний захист населення» була ухвалена Верховною Радою України 23 грудня 2010 року у якості Закону № 2861-VI та набула чинності 15 січня 2011 року після офіційної публікації.

Оновлення також зазнав Закон України «Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей» № 2623-IV від 2.06.2005 р.

Джерело: Інститут релігійної свободи та  www.dyvensvit.org

Вгору