alt29 жовтня, з благословення ректора Івано-Франківської Духовної Семінарії ім. свщмч. Йосафата прот. Олександра Левицького відбулася вже традиційна екскурсія до музею ім. владики Софрона Дмитерка. Екскурсію очолив голова братства св. свщмч. Йосафата Ігор Стус.

В музеї нас люб'язно зустріла сестра служебниця. Вона розповіла нам про нелегкий, сповнений випробувань життєвий шлях такої великої людини як владика Софрон Дмитерко. В музеї зібрано багато речей, які належали владиці, а саме: щоденники, богослужбові та релігійні книги, єпископські ризи та інші особисті речі. Владика Софрон Дмитерко - це велика особа, яка мала значний вплив на духовне життя УГКЦ в часи підпілля, коли церква перебувала в скрутному становищі, а також після легалізації нашої  церкви і аж до завершення його життєвої дороги. Він завжди був і є прикладом для богопосвячених осіб.

Владика був людиною дуже доброю, завжди приймав усіх людей, які потребували його благословення. Він завжди опікувався монастирями і церквами і саме за його ініціативою 12 липня 1990 р. відновила свою діяльність Івано- Франківська Вища Духовна Семінарія ім. свщмч. Йосафата. Владика- ординарій Софрон Дмитерко був у дружніх відносинах з Папою Римським Іваном Павлом ІІ.

Свою діяльність він провадив у Коломиї. Проте викупив в Івано- Франківську частину будинку, де тепер є музей. Згодом він подарував цей дім сестрам- служебницям. Саме там владика Софрон і прожив останні роки свого життя. Сестри- служебниці говорять, що для них владика завжди був люблячим батьком і духовним наставником.

Також ми відвідали келію владики і помолилися в каплиці. Під кінець екскурсії, голова братства висловив подячне слово в якому закликав нас усіх рівнятись на таких богопосвячених осіб як Софрон Дмитерко. Такі люди ніколи не вмирають, а завжди живуть у серцях людей. Опісля семінаристи заспівали сестрам многоліття.

Августин Тимчак,
Інформаційний центр ІФДС

 

Вгору