Сьогодні, в Івано-Франківській духовній семінарії відбулася поминальна Божественна Літургія з нагоди річниці смерті Блаженнішого Патріарха Йосифа Сліпого. Молитву за упокій Патріарха очолив ректор семінарії, прот. ліц.  Олесь Будзяк. Йому співслужили: прот. д-р. Андрій Чорненко, віце-ректор ІФДС та отці-духівники.

 

Кардинал Йосип Сліпий. Біографічна довідка.

Кардинал Йосип Сліпий (17.02.1892 – 7.09.1984) – видатний український церковний діяч, Патріарх Української Греко-Католицької церкви, вчений і богослов. Народився у селі Заздрість, Теребовельського повіту на Галичині. Після навчання в Інсбруці (Австрія) та Римі захищає докторат, стає професором догматичного богослов’я у львівській семінарії. З 1926 – ректор Львівської духовної семінарії, яку реорганізував у 1928 в Греко-католицьку богословську академію. У 1935 митрополит А. Шептицький призначив його соборним крилошанином Архікатедрального собору св. Юра та архідияконом Львівської митрополичої капітули. У грудні 1939 року за згодою папи Пія XII митрополит А. Шептицький висвятив Йосипа Сліпого на єпископа із правом наступництва. По смерті митрополита Шептицького 1 листопада 1944 року Йосип Сліпий перебрав керівництво галицької митрополії. Однак у 1945 році разом з іншими єпископами Української греко-католицької церкви, що перебували у Галичині, був заарештований і засуджений на 8 років позбавлення волі. Після відбуття цього терміну, Йосипу Сліпому дають наступні. У 1963 завдяки виступам на захист Йосипа Сліпого Папи Римського Іоанна ХХІІІ, Президента США Джон Кеннеді та інших відомих політичних і громадських діячів країн світу митрополита звільнено з ув’язнення і вислано за межі СРСР. У грудні 1963 р. Ватикан визнав, що галицький митрополит Йосип Сліпий є главою УГКЦ і має сан верховного архієпископа. Тоді ж митрополит узяв участь у II Ватиканському соборі, де запропонував утворити помісну Українську католицьку церкву на чолі з патріархом. У 1965 р. Йосип Сліпий, перший серед служителів української церкви, увійшов до священної колегії кардиналів католицької церкви, титул кардинала надав йому Папа Римський Павло VI. 1969 р. Синод УГКЦ ухвалив патріархальний устрій, а у 1975 р. владика Йосип був коронований титулом патріарха. Як Верховному архієпископу йому належав титул «Блаженніший».

За кордоном Йосип Сліпий розгортає активну діяльність, спрямовану на визнання в світі і створення Патріархату Української Греко-Католицької церкви. Помер Йосип Сліпий у 1984 в Римі, був похований у соборі св. Софії. Згідно із заповітом Патріарха Йосифа, його тіло у 1992 перевезено в Україну і перепоховано у соборі св. Юра у Львові.

стаття: Юрій Федорчак

Інформаційний центр ІФДС